Ořechy jsou skvělým zdrojem řady živin
Ořechy obsahují velké množství živin. Ve 28 gramech směsi různých druhů ořechů průměrně najdeme:
- Kalorie: 173
- Bílkoviny: 5 g
- Tuky: 16 g, z toho 9 gramů mononenasycených tuků
- Sacharidy: 6 g
- Vláknina: 3 g
- Vitamín E: 12% denní doporučené dávky
- Hořčík: 16% denní doporučené dávky
- Fosfor: 13% denní doporučené dávky
- Měď: 23% denní doporučené dávky
- Mangan: 26% denní doporučené dávky
- Selen: 56% denní doporučené dávky
Některé druhy ořechů obsahují více některých živin než ostatní. .
Nicméně bez ohledu na shora uvedené platí, že ořechy můžete bez problémů konzumovat i při nízkosacharidových dietách.
Závěr: Ořechy obsahují hodně tuků. Na druhou stranu obsahují málo sacharidů a jsou bohatým zdrojem řady živin, včetně vitamínu E, hořčíku a selenu.
Ořechy jsou bohatým zdrojem antioxidantů
- Ořechy jsou doslova nabité antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které normálně vznikají jako součást metabolických procesů.
- Lidský organizmus produkuje zvýšené množství volných radikálů například v reakci na nadměrné slunění, stres, znečištění životního prostředí a z řady dalších příčin.
Závěr: Ořechy obsahují antioxidanty známé pod názvem polyfenoly, které mohou chránit vaše buňky před poškozením a snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Ořechy a hubnutí
- Přestože jsou ořechy považovány za vysoce kalorickou potravinu, studie naznačují, že mohou pomáhat při hubnutí.
- Jedna porce (28 gramů) mandlí obsahuje zhruba 160 - 170 kalorií, přičemž do organizmu se ve skutečnosti vstřebá jenom 129 kalorií.
- Navíc, nedávno provedené studie naznačují, že v průměru se vstřebává o 21% méně kalorií z vlašských ořechů a o 5% méně kalorií z pistácií, než jsme si původně mysleli.
Závěr: Ořechy pomáhají při hubnutí, i když obsahují hodně kalorií a měly by tak teoreticky způsobovat přibývání na váze. Několik studií navíc naznačuje, že se při trávení nevstřebávají všechny tuky a kalorie z ořechů, ale část se jich bez užitku vyloučí.
- mohou podstatně snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
- obsahují hodně vlákniny, která snižuje riziko vzniku řady onemocnění, vyvolává pocit sytosti, snižuje množství vstřebaných kalorií a zlepšuje zdraví trávicího traktu